In Utrecht ligt de geschiedenis voor het oprapen. Utrecht Time Machine brengt met innovatieve technieken oude tijden tot leven en plaatst ze middenin onze wereld.
Utrecht Time Machine (UTM) beoogt het zichtbaar en ervaarbaar maken van de rijke Utrechtse geschiedenis via een combinatie tussen linked data en visualisatie technologie. Dit resulteert in vernieuwende interactieve presentatievormen voor een breed publiek. Deelnemers aan UTM stellen bronnen en resources beschikbaar. Ook moedigen zij andere geïnteresseerde ontwerpers en ontwikkelaars aan om aan de slag te gaan met de gecombineerde data van verschillende erfgoedpartners.
\Utrecht Time Machine (UTM) gebruikt talloze historische artefacten en data en maakt deze voor iedereen toegankelijk, door ze op intuïtieve wijze aan hun locatie te verbinden, en met innovatieve technologie toegankelijk te maken. Hiermee draagt UTM bij aan de digitale en culturele geletterdheid in Utrecht. Met iedere smartphone en een speciale app kunnen geïnteresseerden kijken naar wie er waar woonde, werkte, handelde en consumeerde, tot tweeduizend jaar geleden.
Consortium
Utrecht Time Machine is een consortium waaraan verschillende Utrechtse erfgoedinstellingen deelnemen: Het Utrechts Archief, Historische Vereniging Oud-Utrecht, de Gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht. Samen willen we open data over de Utrechtse geschiedenis verbinden en presenteren in een voor iedereen toegankelijke vorm; een soort tijdmachine dus. De producten en pilots voor Utrecht Time Machine worden ontwikkeld in het vak 'Living Pasts' van de Universiteit Utrecht.
Utrecht Time Machine is onderdeel van het Europese initiatief Time Machine FET Flagship. Het project heeft tot doel 2000 jaar Europese geschiedenis in kaart te brengen.
Deelnemers
De Utrecht Time Machine app is een project dat in samenwerking met verschillende partners tot stand is gekomen.
Partnerorganisaties
Het Utrechts Archief, Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Gemeente Utrecht, Historische Vereniging Oud-Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, RTV Utrecht, Museum Catharijne Convent, Utrechts Monumenten Fonds, Utrechts Documentatie Systeem, Sociëteit de Constructieve, DOMunder, Stichting Stolpersteine Utrecht, Utrechts Geveltekenfonds, Gekomen om te Blijven, Canon van Nederland en Kiwani's.
Contactpersonen
Toine Pieters (Universiteit Utrecht), Rick Companje (Het Utrechts Achief), Rianne Pruis (Gemeente Utrecht) en Dick de Jong (Oud Utrecht).
Redacteuren: Ashley Thijssing, Ties Karabacak, Wieke Hendriks, Pim Sierink, Tessa Nauta, Shahin Nazar Kermanshahi en Tim Overkempe
Vormgeving en website: Frank-Jan van Lunteren
Technische ontwikkeling: Frank-Jan van Lunteren, Simon Dirks, Ivar Troost en Rick Companje
Logistieke ondersteuning: Fred Nuwenhuis
Met redactionele ondersteuning van: Armand Heijnen en Peter Drehmanns
Overname van teksten en afbeeldingen is toegestaan. Bronvermelding wordt op prijs gesteld.